czwartek, 14 lipca 2016

Orkiszowe muffiny - czyli nieco inny handmade ;)

Dzień dobry! 

Dawno nie było żadnych wypieków, więc dziś handmade w innym wydaniu. 

Orkiszowe muffiny kakaowe

Składniki na 12sztuk:

- 250g mąki orkiszowej jasnej lub pełnoziarnistej (z obu wychodzą pyszne) 
- 0,5 szklanki cukru (można dać mniej lub więcej -  ile kto lubi) 
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 szklanka maślanki, kefiru, jogurtu naturalnego, mleka lub wody (co kto lubi) 
- 2 jajka
- 0,5 szklanki oleju
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego


Suche składniki mieszamy w jednej misce,  mokre w drugiej,  a następnie łączymy wszystko. 

Nakładamy do foremek,  mniej wiecej do 3/4 wysokości. Pieczemy w piekarniku (ja na dwóch grzałkach z termoobiegiem) w temperaturze 180°C przez okolo 15-20 minut,  jednak najlepiej sprawdzić patyczkiem czy już sa gotowe. 

Do masy można też dołożyć pokrojoną drobno czekoladę, warto dać wtedy mniej curku, chyba że uwielbiacie bardzo słodkie słodkości ;) 





Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz