Dzień dobry!
Dawno nie było żadnych wypieków, więc dziś handmade w innym wydaniu.
Orkiszowe muffiny kakaowe
Składniki na 12sztuk:
- 250g mąki orkiszowej jasnej lub pełnoziarnistej (z obu wychodzą pyszne)
- 0,5 szklanki cukru (można dać mniej lub więcej - ile kto lubi)
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 szklanka maślanki, kefiru, jogurtu naturalnego, mleka lub wody (co kto lubi)
- 2 jajka
- 0,5 szklanki oleju
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Suche składniki mieszamy w jednej misce, mokre w drugiej, a następnie łączymy wszystko.
Nakładamy do foremek, mniej wiecej do 3/4 wysokości. Pieczemy w piekarniku (ja na dwóch grzałkach z termoobiegiem) w temperaturze 180°C przez okolo 15-20 minut, jednak najlepiej sprawdzić patyczkiem czy już sa gotowe.
Do masy można też dołożyć pokrojoną drobno czekoladę, warto dać wtedy mniej curku, chyba że uwielbiacie bardzo słodkie słodkości ;)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz